The Rawatan Batu Buah Pinggang Anda Mungkin Perlu Tahu Mengenai

The Rawatan Batu Buah Pinggang Anda Mungkin Perlu Tahu Mengenai

Jika anda seorang pesakit batu karang maka rawatan buah pinggang yang boleh anda baru sahaja boleh mengubah hidup anda. Batu karang yang paling akan melalui badan sendiri, terutamanya jika mereka adalah cukup kecil tetapi kadang-kadang ia mengambil sedikit campur tangan untuk membantu mereka dalam perjalanan mereka dan ini adalah kaedah yang anda mungkin mencari:

Extracorporeal gelombang kejutan Lithotripsy atau dikenali sebagai ESWL adalah bentuk yang paling biasa rawatan batu buah pinggang bagi mereka yang tidak lulus secara semula jadi. Cara yang paling asas di mana kerja-kerja ini adalah melalui gelombang kejutan yang dicipta di luar badan.

Gelombang ini kemudian bergerak melalui badan, mengabaikan sebagai kulit seperti badan dan tisu sehingga ia sampai ke batu. Batu-batu yang kemudian dipecahkan kepada bahagian yang lebih kecil yang kemudiannya dengan mudah melalui badan melalui air kencing. Rawatan ini biasanya cepat dan dibuat dengan lebih cepat dengan bantuan ultrasound dan X-Rays yang membolehkan profesional perubatan untuk menunjukkan lokasi sebenar daripada batu karang.

Anesthesia biasanya digunakan dan masa pemulihan yang agak pendek. Terdapat beberapa risiko seperti pendarahan kecil, rasa tidak selesa, tersumbat dari zarah yang lebih kecil dan juga keperluan untuk lebih daripada satu set rawatan yang boleh meninggalkan belakang dan abdomen sedikit lebam dari gelombang kejutan.

Nephrolithotomy perkutaneus digunakan apabila batu karang yang sangat besar atau apabila penggunaan ESWL tidak membantu kerana lokasi batu-batu. Ini adalah prosedur pembedahan lebih yang melibatkan seorang doktor membuat insisi kecil di belakang pesakit dan kemudian memasukkan corong melalui terus ke buah pinggang. Pakar bedah kemudiannya bebas untuk mengambil batu itu keluar dan apabila batu itu terlalu besar untuk mendapatkan semula dalam satu pergi, ia mula-mula dipecahkan dengan bantuan alat-alat dan kuar tenaga.

Ureteroscopic Pembuangan Batu sekali lagi digunakan apabila ESWL tidak sesuai dan secara amnya ini terpakai apabila batu-batu terperangkap dalam ureter. An ureteroscope, (alat fiberoptic) dimasukkan ke dalam saluran Kencing oleh salur kencing dan pundi kencing. Batu itu kemudiannya ditemui dan dikeluarkan oleh salah satu daripada dua kaedah. Sama ada alat yang berbentuk seperti sangkar perangkap batu dan kemudian mengeluarkannya atau gelombang kejutan digunakan untuk menghancurkan jika ia terlalu besar untuk dikeluarkan.

Di samping prosedur perubatan seperti ini yang digunakan sebagai rawatan batu karang, terdapat beberapa kaedah semula jadi yang boleh membantu pemergian batu-batu. Minum banyak cecair boleh membantu ia dalam perjalanan dan apabila digabungkan dengan melegakan kesakitan, tidak cenderung untuk menjadi terlalu menyakitkan kecuali batu itu adalah agak besar.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar