Tembel dan kalazion - Ayurveda Rawatan Herba

Tembel dan kalazion - Ayurveda Rawatan Herba

A tembel, juga dikenali sebagai sty atau hordeolum, adalah jangkitan akut pada kelenjar minyak di kelopak mata atau folikel rambut pada pangkal bulu mata. Tanda-tanda yang tembel adalah kemerahan, kelembutan dan kesakitan di kawasan yang terjejas, dengan perkembangan nanah di peringkat akhir. Tekanan, keadaan kulit, dan penyakit kronik yang lain seperti kencing manis diketahui mendakan pembentukan tembel a. Kalazion A ialah nodul perlahan-lahan membesar pada kelopak mata yang terbentuk oleh keradangan dan menghalang kelenjar sebum. Chalazia cenderung untuk menjadi lebih besar, kurang menyakitkan dan berlaku kurang akut daripada hordeolums. Tembel A biasanya pecah dan menyelesaikan dalam masa beberapa hari, manakala chalazia mungkin berterusan untuk beberapa minggu atau bulan.

Rawatan Ayurveda untuk kedua-dua keadaan ini bertujuan untuk merawat punca penyakit. Ubat yang digunakan untuk jangkitan akut digunakan dalam rawatan tembel. Ubat-ubatan ini termasuk Triphala-Guggulu, Sukshma-Triphala, Arogya-Vardhini, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu, Mahamanjishthadi-Qadha dan Gandhak-Rasayan. Ubat yang mengandungi Haridra (Curcuma longa), Triphala (Tiga buah-buahan), Manjishtha (Rubia cordifolia), Chandan (album Santalum), Kapur (camphor Disucikan), Daruharidra (Berberis aristata) dan air meningkat digunakan dalam bentuk permohonan tempatan dan mata harga turun. Anjuran ringan diberikan kepada bulu mata yang terjejas untuk saliran awal nanah dan resolusi cepat luka.

Dalam chalazia, tersumbat dan keradangan menguasai lebih jangkitan. Ubat yang digunakan untuk merawat keadaan ini ialah: Triphala-Guggulu, Arogya-Vardhini, Medohar-Guggulu, Punarnavadi-Guggulu, Chandraprabha-Vati, Kachnaar-Guggulu, Amalaki (Emblica Officinalis), Haritaki (Terminalia chebula), Behada (Terminalia bellerica), Punarnava (Boerhaavia diffusa), Lashuna (Allium sativum), Khadeer (Acacia catechu), Nimba (Azadirachta indica), Nishottar (Operculina turpethum), Guggulu (Commiphora mukul) dan Kutki (Picrorrhiza kurroa). Anjuran dan mata berubat tempatan ringan titik berguna dalam keadaan ini juga. Chalazia biasanya menyelesaikan dalam tempoh dua hingga empat minggu dengan rawatan yang dinyatakan di atas.

Sesetengah orang mempunyai kecenderungan untuk berulang kedua-dua styes dan chalazia. Punca bawah yang berkedudukan di belakang ini perlu ditentukan. Keadaan kulit yang kronik boleh dirawat dengan menggunakan Arogya-Vardhini, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu dan Mahamanjishthadi-Qadha dalam jangka masa yang lama. Ubat-ubatan seperti Ashwagandha (Withania somnifera), Shatavari (Asparagus racemosus), Yashtimadhuk (Glycerrhiza glabra) dan Suvarna-Malini-Vasant boleh digunakan untuk meningkatkan status imun badan. Diabetes perlu dikawal menggunakan ubat-ubatan yang sesuai. Adalah penting untuk mengekalkan kebersihan yang mencukupi pada kulit dan mata.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar