Pemulihan Gout Utama

Pemulihan Gout Utama

Kebanyakan orang apabila cuba untuk mencari penyelesaian kepada gout akan kelihatan untuk memotong atau mengurangkan makanan yang tinggi purin, kerana metabolisme purin di dalam badan menyebabkan tahap peningkatan asid urik, yang membawa kepada gejala-gejala gout. Walau bagaimanapun, makanan purin yang tinggi tidak semestinya satu-satunya makanan untuk mengelakkan gout.

Pautan antara keasidan badan dan gout telah diwujudkan oleh para penyelidik. Semakin tinggi keasidan badan, lebih besar peluang untuk satu gout membangun. Sebaliknya, perlembagaan badan yang lebih alkali menggalakkan pesat asid penghapusan urik.

Asid urik penghapusan melambatkan dramatik sebagai badan menjadi lebih berasid. Ini adalah kerana tekanan badan yang berada di bawah cuba untuk memproses kedua-dua asid urik dan makanan berasid. Buah pinggang menjadi tegang dan gagal untuk mengusir asid urik yang berlebihan dengan berkesan.

Keasidan diukur menggunakan nilai pH yang terdiri di antara 0 - 14, dengan 0-6 yang berasid, 7 adalah neutral dan 8-14 adalah alkali. Merujuk kepada gout, ia adalah kurang tentang nilai pH makanan, tetapi lebih lanjut mengenai apa makanan yang tidak ke tahap pH badan semasa dan selepas proses penghadaman.

Semakin alkali badan, lebih mudah ia adalah untuk asid urik akan dibubarkan dalam aliran darah dan dibuang melalui buah pinggang. Semakin berasid pH badan semakin sukar untuk memproses asid urik.

Oleh itu, sebuah badan sentiasa berasid mempunyai keupayaan menurun untuk memproses asid urik, yang membawa kepada hyperuricemia.

Hyperuricemia adalah istilah perubatan untuk tahap asid urik yang meningkat di dalam darah, dan boleh membawa kepada gout. Asid urik mendapat lebih pekat ada tempat untuk mana-mana lebih banyak asid urik untuk pergi, jadi ia menghablur dalam ruang dan tisu penghubung antara sendi.

Biasanya gout berlaku pada sendi ibu jari kaki atau salah satu daripada sendi lain di kaki atau buku lali, walaupun ia boleh berlaku dalam mana-mana bersama. Gout biasanya berlaku di kaki atau buku lali kerana mereka sendi adalah jauh dari jantung dan asid urik menghablur pada suhu yang lebih rendah.

Pemprosesan dan mogok purines dalam badan membentuk asid urik. Ini adalah bahan semula jadi yang dihasilkan semasa pembinaan sel dan juga terdapat dalam banyak makanan yang kita makan. Makanan yang kaya dengan purin termasuk: kerang, daging merah, kekacang, organ, daging diproses, cendawan, dan ekstrak yis

Adalah bijak untuk mengurangkan pengambilan makanan ini sehingga gout anda adalah di bawah kawalan dan asid urik dalam darah yang berada dalam tahap yang boleh diterima.

Makanan berasid yang memberi kesan terhadap pH badan anda ialah: daging lembu, udang, pegar (ayam), ais-krim, diproses keju, jelai, tepung diproses, beberapa kacang, kacang soya, soda, koko, yis, hop, garam, gula, makanan goreng

Seperti apa-apa, secara drastik menukar diet anda dalam sekelip mata tidak digalakkan. Pilihan yang lebih baik adalah untuk melaksanakan diet baru anda secara beransur-ansur supaya badan anda boleh menyesuaikan diri dengan makanan yang berbeza dan keupayaan pemprosesan pada tahap yang optimum.

Matlamat utama anda adalah untuk beransur-ansur meningkatkan kealkalian badan anda. A air kencing rumah atau air liur ujian kit akan dapat membantu anda memantau kemajuan anda. Bertujuan untuk mengimbangi diet anda dengan mempunyai 70% daripada makanan alkali dalam alam semula jadi dan 30% berasid.

Anda akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk mengawal gejala-gejala anda dan mencegah lagi gout meluap-up dengan mengetahui apa jenis makanan untuk mengelakkan gout.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar