Komplikasi Diabetes - Ayurveda Rawatan Herba

Komplikasi Diabetes - Ayurveda Rawatan Herba

Kencing manis adalah gangguan metabolik di mana terdapat metabolisme tidak mencukupi glukosa dalam darah kerana pengeluaran yang dikurangkan insulin. Ini menyebabkan glukosa yang berlebihan dalam darah yang mempunyai kesan yang buruk kepada seluruh badan. Diabetes mellitus menyebabkan komplikasi yang memberi kesan kepada jantung, buah pinggang, mata, gusi, saraf, kulit, kaki, sistem gastrousus dan otak. Artikel ini berkaitan dengan rawatan Ayurveda komplikasi yang berbeza yang disebabkan oleh diabetes.

Diabetes membawa peningkatan risiko serangan jantung dan strok kerana kecenderungan meningkat untuk aterosklerosis. Ubat-ubatan digunakan untuk merawat keadaan ini ialah: Triphala-Guggulu, Medohar-Guggulu, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu, Arogya-Vardhini, Amalaki (Emblica Officinalis), Haritaki (Terminalia chebula), Behada (Terminalia bellerica), Sunthi (Zinziber officinalis ), Marich (Piper nigrum), Pippali (Piper longum), Lashuna (Allium sativum), Psyllium (Plantago ovata), Kutki (Picrorrhiza kurroa) dan Guggulu (Commiphora mukul). Ubat-ubat ini perlu diberikan dalam jangka masa yang panjang dan sangat berguna dalam mengurangkan kolesterol, lipid dan aterosklerosis.

Diabetes boleh menyebabkan keradangan dan kerosakan kepada buah pinggang, menyebabkan nefropati dan kegagalan buah pinggang dalam jangka masa panjang. Untuk mengelakkan kerosakan buah pinggang dan kegagalan, ubat-ubatan seperti Gokshuradi-Guggulu, Punarnavadi-Guggulu, Chandraprabha-Vati, Gomutra-Haritaki, Gokshur (Tribulus Terrestris), Manjishtha (Rubia cordifolia), Saariva (Hemidesmus indicus), Haritaki (Terminalia chebula) , Punarnava (Boerhaavia diffusa), Bhrungraj (Eclipta Alba), Shilajit (bitumen Disucikan), Apamarga (Achyranthus aspera), Deodar (Cedrus deodara) dan Patol (dioica Tricosanthe) digunakan.

Retinopati diabetik boleh menyebabkan kebutaan awal. Dalam usaha untuk mencegah atau mengurangkan risiko ini, ubat-ubatan seperti Punarnavadi-Guggulu, Saptamrut-Loh, Triphala-Ghrut, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu, Haridra (Curcuma longa), Shatavari (Asparagus racemosus), Yashtimadhuk (Glycerrhiza glabra), Mandukparni (Centella asiatica), Saariva dan Tulsi (Ocimum sanctum) digunakan.

Diabetes memberi kesan kepada sistem saraf pusat dengan mengganggu bekalan darah ke saraf, dengan itu menyebabkan keradangan dan kerosakan saraf. Ini boleh dicegah atau dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Tapyadi-Loh, Ekang-Veer-Ras, Dashmoolarishta, Vish-Tinduk-Vati, Yashtimadhuk, Kuchla (Strychnos nuxvomica) dan Nirgundi (Vitex negundo). Patologi ini juga memberi kesan kepada sistem gastrousus, menunjukkan cirit-birit berselang-seli dan sembelit atau kembung perut. Ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat gejala-gejala ini ialah: Kutaj-Parpati, Panchamrut-Parpati dan Suvarna-Parpati.

Mereka yang mempunyai diabetes lebih cenderung kepada penyakit kulit dan kecederaan ke hujung kaki, khas kaki. Ini boleh dielakkan dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Arogya-Vardhini, Maha-Manjishthadi-Qadha, Gandhak-Rasayan dan Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu. Kebersihan yang mencukupi perlu dikekalkan dan luka perlu dirawat dengan baik sehingga mereka sembuh sepenuhnya. Kemurungan kronik adalah satu lagi masalah biasa yang berkaitan dengan kencing manis yang boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Laxmi Vilas--Ras, Shrung-Bhasma, Brahmi (Bacopa monnieri) dan Vacha (Acorus calamus). Penyelenggaraan kebersihan mulut adalah penting dan ubat-ubatan seperti Bakul (Aconitum ferox), Kattha (Acacia catechu), Lavang (Carophyllus aromaticus), Supari (Areca catechu) dan Elaichi (Elettaria cardamomum) digunakan untuk menjaga gusi bersih dan mengurangkan keradangan dan jangkitan .

Tidak perlu dikatakan, semua ubat yang disebut di atas boleh mempunyai kesan terapeutik maksimum hanya jika terdapat kawalan yang mencukupi kencing manis. Ubat-ubatan seperti Haridra, Amalaki, Mamejva (Enicostemma littorale), Gudmar (Gymnema Sylvester) dan Vijaysaar (Pterocarpus marsupium) boleh digunakan untuk tujuan ini.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar