Karotid Sinus Hipersensitiviti - Ayurveda Rawatan Herba

Karotid Sinus Hipersensitiviti - Ayurveda Rawatan Herba

Hipersensitiviti karotid sinus (CSH) adalah sambutan yang dibesar-besarkan untuk karotid sinus baroreceptor rangsangan. Ia menyebabkan pening atau pengsan dari bekalan darah yang berkurangan sementara ke otak. CSH terutamanya memberi kesan kepada lelaki yang lebih tua, untuk siapa, walaupun rangsangan ringan kepada keputusan leher dalam perlahan ketara kadar jantung dan penurunan tekanan darah. CSH dibahagikan kepada spontan dan disebabkan sindrom karotid sinus. Keadaan ini dikaitkan dengan peningkatan risiko jatuh, serangan, kecederaan tubuh badan dan keretakan dalam pesakit tua jatuh. Tekanan darah tinggi dan penyakit arteri koronari biasanya dikaitkan dengan keadaan ini.

Pengurusan CSH adalah berdasarkan kekerapan, keterukan dan akibat gejala setiap pesakit. Kebanyakan pesakit boleh dirawat dengan pendidikan, perubahan gaya hidup dan rutin susulan. Rawatan Ayurveda ditunjukkan untuk individu-individu yang mempunyai gejala yang teruk dan berulang. Rawatan ini bertujuan untuk mengurangkan serangan pengsan dan pening, merawat patologi yang mendasari penyakit dan mencegah komplikasi. Sambutan dibesar-besarkan sinus karotid itu dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Bruhat-Vat-Chintamani, Maha-Vat-Vidhwans-Ras, Vat-Gajankush-Ras, Tapyadi-Loh, Ekang-Veer-Ras, Vish-Tinduk-Vati dan Chandrakala- Ras. Mantra pengsan kerap dapat dikurangkan dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Maha-Laxmi Vilas--Ras, Laxmi Vilas--Ras, Shrung-Bhasma, Abhrak-Bhasma, Ras-Sindur dan Makar-Dhwaj.

Ubat-ubatan yang khusus sasaran arteri dan dinding arteri digunakan dalam jangka masa yang lama. Ubat-ubatan ini termasuk Arjun (Terminalia arjuna), Manjishtha (Rubia cordifolia), Saariva (Hemidesmus indicus), Haritaki (Terminalia chebula), Pippali (Piper longum), Haridra (Curcuma longa), Patol (dioica Tricosanthe), Patha (Cissampelos pareira) dan Nimba (Azadirachta indica). Di samping itu, aterosklerosis juga perlu dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Triphala (Tiga buah-buahan), Trikatu (Tiga herba pedas), Guggulu (Commiphora mukul), Psyllium (Plantago ovata), Lashuna (Allium sativum) dan Kutki (Picrorrhiza kurroa).

Bagi kebanyakan pesakit terjejas dengan CSH, sekatan aktiviti biasanya tidak perlu. Walau bagaimanapun, peristiwa precipitating harus dielakkan seperti memakai kolar leher ketat atau secara tiba-tiba pergerakan leher berputar. Pesakit dengan gejala yang teruk perlu dinasihati terhadap kenderaan memandu. Semua pesakit itu perlu berada di bawah jagaan biasa dan penyeliaan Pakar kardiologi a.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar