Fibrilasi atrium - Ayurveda Rawatan Herba

Fibrilasi atrium - Ayurveda Rawatan Herba

Fibrilasi atrium (AF) adalah suatu keadaan di mana atas dua dewan jantung, yang dipanggil atrium, menewaskan chaotically dan tidak sekata, menyebabkan kadar jantung yang tidak teratur dan sering pesat yang menyebabkan aliran darah yang lemah kepada badan. Kadar jantung di AF boleh berkisar 100-175 denyutan seminit. Simptom biasa termasuk berdebar-debar, lemah, cahaya headedness, kekeliruan, sesak nafas dan sakit dada. AF boleh sama ada sekali-sekala, di mana ia dipanggil fibrilasi atrium datang tiba-tiba, atau kronik. Kemungkinan punca AF termasuk tekanan darah tinggi; serangan jantung; sebelum jantung, paru-paru atau metabolik penyakit; jangkitan virus; tidur apnea; atau pendedahan kepada perangsang seperti ubat-ubatan, kafein, rokok dan alkohol. Usia tua, sejarah keluarga, sejarah jantung dan penyakit kronik yang lain, dan penggunaan alkohol merupakan faktor risiko untuk AF. Debar atrium adalah amat serupa dengan AF berkenaan dengan gejala, sebab dan faktor-faktor risiko, tetapi kadar jantung dalam keadaan ini adalah lebih perlahan.

Rawatan konvensional AF bertujuan cardioversion - cuba untuk menetapkan semula rentak jantung kembali normal - sama ada dengan ubat-ubatan, kejutan elektrik atau pembedahan. Rawatan Ayurveda untuk AF ditunjukkan bagi mereka pesakit dalam yang kaedah konvensional tidak berjaya atau tidak mungkin. Rawatan Ayurveda AF bertujuan untuk mengurangkan atau menormalkan kadar jantung, mencegah berulang dan mencegah komplikasi seperti angin ahmar dan kegagalan jantung.

Dalam usaha untuk mengurangkan kadar jantung, ubat-ubatan seperti Bruhat-Vat-Chintamani, Maha-Laxmi Vilas--Ras, Laxmi Vilas--Ras, Suvarna-Bhasma, Abhrak-Bhasma dan Shrung-Bhasma digunakan. Ubat-ubat ini diberikan dalam kombinasi dengan ubat-ubatan herba yang bertindak pada otot jantung, seperti Arjun (Terminalia arjuna), Tankan (boraks Disucikan), Guggulu (Commiphora mukul), Draksha (Vitis vinifera), Triphala (Tiga buah-buahan), Amalaki ( Emblica Officinalis), Punarnava (Boerhaavia diffusa), Khurasani-ova (Hyoscymus niger), Apamarga (Achyranthus aspera), Sarpagandha (Rauwolfia serpentina), Pippalimool (Piper longum) dan Pushkarmool (Inula racemosa). Ubat-ubatan yang disebutkan di atas juga membantu untuk mengurangkan tekanan darah tinggi dan menormalkan jantung dan paru-paru patologi, setakat yang mungkin dengan ubat-ubatan.

Ubat-ubatan seperti Triphala (Tiga buah-buahan), Trikatu (Tiga herba pedas), Marich (Piper nigrum), Chitrak (Plumbago zeylanica), Bhallatak (Semicarpus Anacardium), mur (Commiphora myrrha) dan Harmal (Paganum Harmala) digunakan untuk mencegah atau mengurangkan risiko pembekuan darah dan strok. Ubat-ubatan ini bertindak ke atas jantung dan menormalkan degupan jantung yang tidak teratur. Apabila gejala dikawal, ubat-ubatan seperti Bruhat-Vat-Chintamani, Shrung-Bhasma, Chandrakala-Ras dan Kamdudha-Ras boleh diberikan dalam jangka masa yang lama untuk mengelakkan berulangnya AF.

Pesakit dengan AF perlu mengamalkan gaya hidup sihat dan makan makanan yang sihat dengan pengambilan garam dikurangkan. Pemberhentian merokok dan mengelakkan alkohol adalah sangat penting. Berhati-hati perlu diambil jika mengambil over-the-kaunter ubat-ubatan. Latihan dan bersantai teknik biasa perlu diguna pakai. Semua pesakit itu perlu berada di bawah jagaan biasa dan penyeliaan Pakar kardiologi a.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar